Video i marknadsföringen, är det nödvändigt?Ett axplock från morgonens seminarie med Företagarna, en film och några tankar från mig:

64% av internettrafiken 2014 bestod av videoinlägg, beräknas till 80% av internetrafiken 2019 (källa: Cisco Visual Network). Det talar för att video fortsätter vara en stark trend framåt, vilket vi redan ser i sociala medier. Här är det en fördel att hänga på av flera själ.

Film/video är mer ett känslomedium, film attraherar magen & vanlig text attraherar hjärnan. You Tube och FB står för 65% av alla annonsintäkter (Ericsson Lab-rapport), vilket visar på att det är stort och kommer förbli det framöver. 

Umaningen är att synas...

En video i flödet går förbi oss med ca 1-2 sek uppmärksamhet, för att få oss att stanna till och kika på hela videon kräver sin list.
Periscope (livefilmning) som ägs av Twitter är inte lika utbrett i Sverige än. 

Trenden från många företag är videos utan ljud, kortare snuttar, med texter då många tittar i sina telefoner när folk sitter på bussen, tåg - ljud mixas beroende på budskap etc. 

Video på FB når dubbelt så många som en bild på FB. Tidigare var det "en bild säger mer än 1000 ord". Stillbilder som filmas, bildspel mm behandlas som en video av FB i synlighet. 

Att skapa en viral film är mångas dröm: få/inga annonsinvesteringar. För att synas kan just köpt annonsering av ett inlägg behövas, det kan därefter få större spridning. En kampanj som börjar bli viral, kan även boostas med köpt synlighet för att få igång en större spridning.

Livevideos som blir alltmer vanligt kan t ex göras enkelt, alla kan sända. Men som företagare är det än mer viktigt att ha koll på sin strategi, vad som ska förmedlas, var, hur etc i linje med företagens värderingar. 
Livevideon kan användas till mer, tankas ner, klippas om och kan spridas genom t ex nyhetsbrev och i sociala kanaler. 

Några tips om livesändning:
Som företagare, berätta att ni tänker sända live och varför
Se till att andra berättar att ni ska sända live
Öva innan (kan även vara spontant rent utan "öva")
Sänd längre, så hinner folk gå in och kika
Tanka ner, producera egna postningar på delar

Ta även andras videos som du delar värderingarna med och gör inlägg kring dessa.

Gure Group kan hjälpa till med videoproduktioner, idéer, storyboard, skriva manus, skapa bra upplägg för hur ni skulle kunna lyfta fram ett affärsområde, en produkt, en känsla, ett event, er personal, en mässa, en supporttjänst, såhär gör man, för att slippa få samtal i onödan, en referenskampanj, allt är möjligt. Filmning görs enkelt med mobilen, via våra proffs som kan filma med annan utrustning mm. Puder på näsan kan vi även stå för:-). Vi hjälper till med var filmerna kan spridas, i olika medier. Business: kontakta mig Carina Gure: carina@guregroup.se 0739-282005

Här ett briljant exempel på en viral video som bygger på känslor, utan att produkten "nämns" den berör många flickor... 
Över 27 550 000 har gillat den sedan i juni 2016
https://www.youtube.com/watch?annotation_id=afa32576-e40e-4b71-bb5d-90744ab46bf9&feature=cards&src_vid=XjJQBjWYDTs&v=Emawq64b0DU